Bouppteckning Kungsbacka – en viktig process vid dödsfall
När en person avlider behöver vissa formaliteter genomföras för att göra upp bouppteckningen, vilket är en process som innebär att man dokumenterar den avlidnes tillgångar och skulder. Detta görs för att kunna fördela arvet på ett korrekt sätt enligt arvsreglerna. I detta sammanhang är bouppteckningen en viktig process som måste genomföras. I Kungsbacka kan man kontakta en juristbyrå eller ett dödsboförvaltningsföretag för att få hjälp med bouppteckningen.
Bouppteckning – vad innebär det?
Bouppteckning är en process som ska genomföras efter en persons död. Processen innebär att man dokumenterar den avlidnes tillgångar och skulder samt vem som ärver vad enligt arvsreglerna. Detta görs för att kunna fördela arvet på ett korrekt sätt enligt arvsreglerna. Bouppteckningen ska alltid genomföras oavsett om det finns några tillgångar eller inte. Bouppteckningen ska göras inom tre månader efter dödsfallet och den avlidnes bostadsort är den plats där bouppteckningen ska genomföras. I Kungsbacka kan man få hjälp med bouppteckningen av en juristbyrå eller ett dödsboförvaltningsföretag.
Vem kan göra en bouppteckning?
Bouppteckning kan utföras av någon som är behörig att göra det. En person som är behörig att göra en bouppteckning är antingen en god man, en boutredningsman eller en advokat. Om den avlidne hade ett testamente är det viktigt att det följs och att bouppteckningen görs enligt testamentet. Om det inte finns något testamente gäller arvsreglerna, vilket innebär att den avlidnes arvingar ärver enligt lagen. Det är viktigt att man följer arvsreglerna vid fördelning av arvet för att undvika eventuella tvister och konflikter bland de efterlevande.
Vad händer vid bouppteckningen?
Vid bouppteckningen dokumenteras den avlidnes tillgångar och skulder. Tillgångarna kan bestå av exempelvis fastigheter, bilar, aktier och bankkonton medan skulderna kan bestå av exempelvis lån, kreditkortsskulder och obetalda räkningar. Efter att tillgångarna och skulderna har dokumenterats ska arvet fördelas enligt arvsreglerna eller testamentet. Om det finns flera arvingar är det viktigt att arvet fördelas korrekt och att man undviker eventuella tvister. Vid bouppteckningen kan man också bestämma vem som ska sköta dödsboet och vilka fullmakter som ska ges.
Läs mer om här: https://vastkustensbegravningsbyra.se/juridik-bouppteckning/