Energikartläggning – en viktig åtgärd för att spara pengar och värna om miljön

01 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

Som privatperson är det viktigt att göra vad man kan för att spara pengar och minska sin påverkan på miljön. En åtgärd som kan bidra till detta är en energikartläggning. I denna artikel kommer vi förklara vad en energikartläggning innebär och hur man kan dra nytta av den.

Vad är en energikartläggning?

En energikartläggning är en process där man samlar in data om energianvändning och identifierar områden där man kan spara energi. Detta görs vanligtvis av en energikonsult som går igenom en byggnad och gör en noggrann analys av energianvändningen. I slutet av processen får man en rapport som visar var i fastigheten man kan förbättra energieffektiviteten och hur mycket pengar man kan spara.

energikartläggning

Vad är fördelarna med en energikartläggning?

En energikartläggning kan ha flera fördelar. För det första kan den hjälpa till att minska energianvändningen och därmed spara pengar på el- och värmekostnader. Genom att identifiera ineffektiviteter kan man ta åtgärder för att minska energiförbrukningen utan att påverka komforten. För det andra kan en energikartläggning bidra till att minska påverkan på miljön genom att man minskar koldioxidutsläppen. Genom att minska el- och värmeförbrukningen minskar också behovet av att producera el och värme, vilket i sin tur minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. En tredje fördel är att en energikartläggning kan ge en ökad kunskap om hur ens fastighet fungerar och vad som kan förbättras. Genom att göra små förändringar och effektivisera ens fastighet kan man bidra till en mer hållbar framtid.

Hur kan man genomföra en energikartläggning?

Det enklaste sättet att genomföra en energikartläggning är att anlita en energikonsult. Detta är en professionell som har kunskaper om hur man analyserar energiförbrukning och identifierar områden för förbättring. Energikonsulten börjar med att samla in data om fastigheten, som exempelvis antal el- och värmeprodukter, ventilationssystemets funktion och isoleringsnivåer i värme- eller kylsystem. Därefter genomförs en noggrann analys för att identifiera de områden där man kan göra förändringar för att spara pengar och energi. När energikonsulten har gått igenom fastigheten får man sedan en rapport som visar hur man kan förbättra energieffektiviteten. Rapporten inkluderar ofta en handlingsplan med konkreta förändringar som man kan genomföra, budgetförslag och en tidsplan för genomförande.

Fler nyheter